Victorias matblogg!

Här delar jag med mig av mina bästa recept som är både enkelt, gott och billigt!

Porterstek

Tillagningstid 105 min

Hej kära läsare!

God fortsättning till er!

Hoppas ni har haft en härlig ledighet med kvalitetstod med nära och kära.

Tänkte dela med mig av ett superbra recept på porterstek, enkelt med väldigt gott.

Ingredienser:

  • 0.8 kg nötstek, tex fransyska
  • 20 cl Porter
  • 0.75 dl kinesisk soya
  • 0.75 dl outspädd svartvinbärssaft
  • 3 st svartpepparkorn
  • 3 st krossade enbär
  • 1 tsk timjan, torkad
  • 1 st  vitlöksklyfta
  • 1 st gul lök i klyftor
  • 1 st köttbuljong

Gör så här:

  • Klyfta löken och dela vitlöken. Lägg alla ingredienser utom köttet i grytan och koka upp.
  • Lägg ner köttet och småkoka/sjud i ca 30 minuter.
  • Vänd på köttbiten.
  • Räkna med drygt 1,5 timmar tills temperaturen i köttet är 70-75 grader.
  • Vänd då och då
  • Fyll på med vatten efter hand om det behövs
  • Låt köttet svalna i sitt spad. Minst 30 minuter.
  • Sila spadet i en kastrull.
  • Koka upp, red med grädden och mjölet (blanda ihop innan)
  • Koka ca 5 min på svag värme
  • Klart! servers gärna med gelé och haricots verts

Mormors kolakrans

Tillagningstid 40 min

Hej fina du!

Idag hittade jag fram min mormors gamla receptsamling och hittade ett klassiskt gott recept som jag har minnen från när jag var liten. Nämligen mormors kolakrans!

Ingredienser:

125 g rumsvarmt smör
2 ägg
1½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Gör så här:

  • Rör smöret mjukt.
  • Vispa ägg och socker poröst och rör ner detta i smöret.
  • Blanda mjöl och bakpulver och sikta ner det i smeten.
  • Häll smeten i en smord och bröad form.
  • In i ugnen på 175 grader på nedre delen av ugnen i 30-40 min.
  • Vänd kakan och låt svalna.

Glasyr:

1 dl grädde
1½ dl strösocker
1 msk ljus sirap
1 msk smör
2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  • Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull och låt koka under omrörning tills smeten tjocknar ca 15 min.
  • Rör ner smör och vaniljsocker. Låt glasyren svalna något och bred den sedan över kakan. Strö på florsocker.
  • Klart!

 


Glutenfritt bröd

GlutenfrittTillagningstid 40 min

Godkväll godingar!

Gillar ni glutenfritt bröd så kommer här ett jättebra recept som uppskattas här hemma.

Ingredienser:

8 dl mjölmix
½ dl  Pofiber
3 ½ dl vatten
50 gram jäst
1 dl matolja
1 tsk salt
½ tsk bakpulver
1 msk honung

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 240 °C.
  • Blanda ljummet vatten i en bunke, smula i jäst och blanda tills det löst sig.
  • Tillsätt olja, salt, pofiber, bakpulver, honung och mjölmix men spara 1 matsked till utbaket.
  • Arbeta degen i cirka 5 minuter i maskin.
  • Lägg upp brödet på en plåt med bakplåtspapper, forma brödet till en avlång limpa. Ha blöta händer hela tiden när du formar brödet.
  • Jäs brödet i cirka 20 minuter. Pensla på med kallt vatten.
  • Baka brödet på en plåt i nedre delen av ugnen i cirka 30 minuter.

Mjuk pepparkaka

Hej! Nu börjar man längta till julen, och allt gott som hör till. Bakade en god mjuk pepparkaka häromdagen, såå otroligt saftig god. 

Här får ni receptet:

Ingredienser

  • 100 g smör
  • 1½  dl gräddfil
  • 2 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 1 ½ tsk malen ingefära
  • 1 ½ tsk kryddnejlika
  • 2 tsk kanel
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° eller 150° varmluft.
  2. Smält smöret, låt svalna. Häll i gräddfilen.
  3. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Rör ner smörblandningen i äggsmeten. Blanda de torra ingredienserna och rör ner dem i smeten.
  4. Häll smeten i en smord och bröad bakform. Grädda din mjuka pepparkaka i nedre delen av ugnen ca 45 min. Låt svalna.
  5. Klart!

Asiatisk kålpudding

GlutenfrittTillagningstid 60 min

Godkväll!

Har lagat en fantastisk god kålpudding ikväll. Har ni inte redan testat den så måste ni testa detta recept. Ni kommer inte ångra er.

Ha en fin kväll!

Ingredienser:

  • 1 kg vitkål, strimlad
  • 2 msk ljus sirap
  • 3 msk hoisinsås
  • 1 kg blandfärs
  • 1 gul lök
  • 2 st vitlök
  • 1 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk kinesisk soja
  • 1 ägg
  • Vitlökspeppar
  • Salt & Peppar

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Strimla kålen. Bryn den i stekpanna på hög värme i ca 3 min.
  • Häll i sirap, , hoisinsås, salt och peppar. Stek ytterligare 1 min. Ställ åt sidan.
  • Skala och finhacka lök och vitlök.
  • Blanda färsen med lök, vitlök, ägg, grädde, soja, kalvfond, salt och vitlökspeppar.
  • Lägg hälften av kålen i botten på en ugnssäker form. Lägg på färsen i ett lager. Toppa med resterande kål.
  • Grädda i ugnen ca 30-40 minuter.
  • Klart! Servera gärna med jasmineris och en god krispig sallad till.

Alla recept med bilder