Victorias matblogg!

Här delar jag med mig av mina bästa recept som är både enkelt, gott och billigt!

Dumlekakor

4.67 Tillagningstid 27 min

Hej igen!

Idag har jag testat baka dumlekakor för första gången, de blev såå goda. Här hemma blir det kalas i helgen för vår 7-åring som fyller år på söndag. Vad ska ni hitta på i helgen?

Här kommer recpetet på dumlekakorna, de får ni inte missa.

Ingredienser:

  • 120 gram smör
  • 1 dl brunt farinsocker
  • 5 dl vetemjöl
  • 1½ dl kakao
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 2 dl socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2 ägg
  • 2 msk kallt kaffe
  • Dumlegodis (ca 25 st)

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200 grader
  • Blanda det rumsvarma smöret och farinsockret till en jämn smet, vänd ner socker och blanda ihop.
  • Häll i äggen i sockersmeten, blanda.
  • Rör ihop vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker i en skål och vänd ner i sockersmeten, arbeta ihop till smidig deg.
  • Häll i kaffet.
  • Rulla till små chokladbollar, platta ut och fyll dem med en dumle och rulla ihop till en boll igen
  • Rulla chokladbollen i socker, och lägg på plåten. Platta ut chokladbollen.
  •  Grädda sedan i mitten på ugnen i cirka 12 minuter. Klart!
4 kommentarer

Hej. Skulle gärna testa dessa då de ser jättegoda ut men är osäker på receptet. Under ingredienser står det 1 tsk bikarbonat men under "Gör så här" använder du bakpulver, vad gäller?

Hej Carina! Ber om ursäkt för detta, det blev ett fel i receptet, det ska vara bakpulver och inte bikarbonat. Tack för att du var uppmärksam på detta!

Kan man frysa in dom och sedan äta de direkt?

Hej! Hur många bullar blir det per sats smet? Jag undrar för att inte föra dem för stora eller för små... (Blir det 25 st som antal kolor?)


Glutenfri ugnspannkaka med bacon

4.09 GlutenfrittTillagningstid 40 min

Hej! 

Här får ni ett recept på en glutenfri ugnspannaka med bacon. En favorit här hemma, som alla barnen gillar.

Ca 4 pers

Ingredienser:

  • 8 dl mjölk
  • 4 dl mjölmix
  • 1 tsk salt
  • 4  ägg
  • 300 g bacon

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 200°C.
  • Häll hälften av mjölken i en skål. Vispa ner mjöl och salt till en jämn smet. Häll i resten av mjölken. Vispa sist ner äggen.
  • Klipp baconet i små bitar. Bryn dem i en stekpanna. Häll över baconet i en ugnsform. Häll smeten över baconet.
  • Grädda i mitten av ugnen ca 30 min. Servera med lingonsylt och rivna morötter.
4 kommentarer

Om man bara gör pannkakan utan något i blir det ganska kladdigt/kletigt inuti. Det löser sig om pannkakan får kallna får då blir den fast och fin, även efter uppvärmning. Receptet är enkelt att anpassa eftersom det går åt 2 dl mjölk och 1 dl mjölmix per ägg. Ett tips är att hälla smeten över ris så det blir rispannkaka. Gott och mättande.

Så bra tips på glutenfri ugnspannkaka, de ska jag testa nu direkt. Ha en fin eftermiddag 🌻

Till Birgitta: Tack så mycket för din kommentar och det smarta tipset! Jag håller helt med om att pannkakan kan bli lite kladdig, men jag har inte tänkt på att det blir bättre när den kallnar. Så bra idé! Och rispannkaka låter riktigt gott – det måste jag absolut testa nästa gång. Älskar när man kan variera recepten så enkelt. Tack för att du delade med dig!

Till Gitty: Tack så mycket för din kommentar! Hoppas den blir bra! ☺️


Supergod fläskfilegryta

4.80 GlutenfrittTillagningstid 40 min

Hej på er!

Ikväll gjorde vi denna magiska gryta, så god. Den får ni inte missa. Så enkel, god och billig, Passar både till vardags och till fest.

Ingredienser:

  • 700g fläskytterfile
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 msk dijonsenap
  • 2 msk chilisås
  • 1 köttbuljong
  • 1 msk kalvfond
  • 1 msk kinsesisk soja
  • Salt, peppar, örtsalt, vitlökspeppar, paprikakrydda

Gör så här:

  • Putsa filen och dela den i små bitar.
  • Bryn filen i smör. 
  • Krydda med salt, peppar, örtsalt, paprikakrydda och vitlökspeppar
  • Häll i grädde, creme fraiche och buljongen, låt puttra i ca 10 min.
  • Häll i chilisås, kalvfond och soja. Smaka av med kryddor.
  • Låt puttra på svag värme i ca 20 min. 
  • Klart, servera med tagliatelle och en god fräsch sallad.

Tips: 

För att göra salladen godare brukar jag alltid ha hemma balsamico


Glutenfri hallon och blåbärspaj i långpanna

4.00 GlutenfrittTillagningstid 50 min

Hej!

Hoppas allt är bra med er i den härliga värmen vi har fått, äntligen!!

Idag har vi varit iväg och firat påsk, passade på att baka en bärpaj i långpanna. 

Ca 15 pers

Ingredienser:

Pajdeg:

  • 2 msk strösocker
  • 8 dl mjölmix
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 1 dl kallt vatten

Smuldeg:

  • 300 g rumsvarmt smör
  • 6 dl mjölmix
  • 4 dl glutenfri havregryn
  • 2 tsk vaniljsocker 
  • 2 dl socker 

Fyllning:

  • 500g blåbär/hallon
  • 3 msk potatismjöl
  • 2 dl socker 

Gör så här:

  • Börja med pajdegen.
  • Blanda de torra ingredienserna. Häll i smöret och knåda ihop till en deg. Häll sist i vattnet.
  • Platta ut degen i långpannan.
  • Sätt på ugnen på 200 grader.
  • Gör smuldegen.
  • Blanda de torra ingredienserna, häll u smöret och knåda ihop.
  • Gör fyllningen.
  • Blanda ihop potatismjöl och socker med bären. 
  • Häll över bären över pajdegen, och till sist häll över smuldegen.
  • In i ugnen ca 30 min.
  • Servera med vaniljsås eller vaniljglass.

 

 


Grillad hamburgare

4.75 Tillagningstid 30 min

Ikväll grillade vi hamburgare som blev väldigt lyckade!

Som tillbehör hade vi potatissallad med smak av paprika och chili, grillad halloumi, grillad zucchini och pommes frites.

Ingredienser 

  • 500g högrevsfärs
  • Grillkrydda
  • Salt och peppar

Alla recept med bilder