Hej!
Hoppas allt är väl med er. Här kommer ett superbra recept på gluten-mjölkfria kanelbullar.
Ingredienser:
- 150 g växtbaserat margarin, rumsvarmt
- 5 dl havremjölk
- 50 g (1 pkt) jäst för söta degar
- 1 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 2 tsk stött kardemumma
- 800 g (ca 1,4 l) mjölmix
Kanelfyllning:
- 150 g rumsvarmt växtbaserat margarin
- 1 dl strösocker
- 2 msk kanel
Gör så här:
- Värm mjölken till 37°C (fingervarmt).
- Smula ner jästen i en degskål på 3-4 l. Häll över mjölken och rör om. Tillsätt matfettet i bitar, socker, salt och eventuell kardemumma.
- Mät upp mjölet. Tillsätt mjölet men spara ½ dl till utbakningen.
- Arbeta degen kraftigt, cirka 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, tills den känns smidig.
- Låt degen jäsa övertäckt med bakduk cirka 30 minuter.
- Arbeta ner degen med maskin eller knåda den lätt på mjölat bakbord. Dela degen i 4 delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka.
- Rör ihop ingredienserna till valfri fyllning och bred ett tunt lager på kakan. Rulla ihop till en rulle. Skär ut ca 3 cm, och lägg i formar.
- Lår bullarna jäsa ca 30 min
- Sätt på ugnen på 250 grader.
- Pensla med uppvispat ägg, lägg på pärlsocker.
- In i ugnen ca 8 min.
- Låt bröden svalna på galler under bakduk.