Hej på er!

Då var det fredag igen! Vad passar inte bättre till eftermiddagsfika än en riktigt god sockerkaka som dessutom smakar kanelbulle! Enkel att tillaga och såå underbart god. 

Trevlig helg kära vänner!

Ca 10 bitar

Ingredienser: 

  • 100 g Smör
  • 1 dl mjölk 
  • 3 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 nypa salt

Krydda:

  • 0,5 dl strösocker
  • 0,25 dl brun farinsocker 
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme). Smörj en sockerkaksform, cirka 23 cm i diameter, generöst med smör.
  • Smält smöret till smeten i en kastrull på låg värme. Rör ner mjölken och ställ åt sidan.
  • Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med en elvisp i en bunke. Blanda de torra ingredienserna noggrant och vänd sedan försiktigt ner dem till en jämn smet med en slickepott. Vänd slutligen in smörblandningen noggrant men varsamt i smeten.
  • Blanda alla ingredienserna till kryddblandningen i en skål.
  • Häll 1/3 av smeten i formen. Strö över hälften av kryddorna och täck med ytterligare 1/3 smet. Strö över resten av kryddorna och ringla över resten av smeten.
  • Grädda kakan i nedre delen av ugnen i cirka 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, testa gärna med en sticka. Låt kakan svalna lite och vänd sedan upp den på ett galler eller fat för att svalna helt med formen ovanpå.