Idag vaknade jag av att det var stålande solsken ute och eftersom jag vaknade tidigt på morgonen ville jag överraska barnen med nygräddade bullar!

Ca 40 st bullar

Ingredienser

  • 150 g smör eller margarin
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst (1 pkt) för söta degar
  • 1 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • ca 14 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 1 dl strösocker
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 2 msk vaniljsocker eller kanel

Pensling

  • 1 st ägg
  • Pärlsocker

Gör så här

  • Smält smöret
  • Värm mjölken till fingervarmt (37 grader
  • Smula ner jästen i en stor bunke eller bakmaskin.
  • Häll i mjölken och matfettet och rör om.
  • Tillsätt socker och salt.
  • Häll i mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen.
  • Jobba igenom degen ordentligt i ca 5-10 minuter. Fördel om du kan använda bakmaskin.
  • Låt degen jäsa i ca 30 minuter med övertäckt duk.
  • Blanda ihop fyllningen (vanilj eller kanelfyllning
  • Dela degen till 2 st delar. Kavla ut varje del för sig till en tunn avlång kaka. Bred ut fyllningen och dela till valfri variant av bullar.

 

Låt bullarna jäsa på plåten i ca 30 minuter innan du penslar på ägg och tillsätter pärlsocker. Därefter gräddar du bullarna mitt i ugnen på ca 225° C.